Magazin

Témák

1 recept, 2 extra hozzávaló, százféle sütemény

Az advent egyet jelent a várakozással, a karácsonyra való hangolódással, melybe beletartozik a sütés-főzés is. Mi már most hatalmas sütemény lázban égünk, így megkértük Gruber Ágit, az Ágiii Kicsi Világától, hogy ossza meg velünk egyik kedvenc receptjét.

karácsonyi kekszek

A tavalyi év után Ági ismét a segítségünkre sietett, de ezúttal nem trüffel golyókat hozott nekünk, hanem egy jól variálható és gyors keksz receptet, melyet biztosak vagyunk benne, hogy az idei ünnepi szezonban jó párszor el fogunk készíteni mi is.

„Ebben a receptben, amellett, hogy nagyon egyszerűen és hamar elkészíthető, az a legjobb, hogy kiélhetjük a kreativitásunkat. Az alap tészta pillanatok alatt összeállítható és az elkészítése tökéletes családi program az ünnepek alatt. "

HOZZÁVALÓK:
250 g liszt
250 g szobahőmérsékletű ráma
1 tojás
125 g porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja

DÍSZÍTÉSHEZ:
200 g étcsokoládé
3 evőkanál étolaj

200 g fehér csokoládé
2 evőkanál étolaj

adventi hangolódás

Ágiiii Kicsi Világa

ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet öntsük ki a munkalapra, csináljunk egy lyukat és a közepébe és mérjük ki az összes hozzávalót, majd kezdjük el összegyúrni a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy ragad a tészta, akkor lisztezzük a munkalapot. Amikor teljesen összeállt a massza, akkor helyezzük a tésztát egy kilisztezett tálba, fóliázzuk le és tegyük hűtőbe kb. 2 órára. Ez idő alatt visszadermed a vaj, így nem fog ragadni.

Pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagra és nincs más dolgunk, mint szabadjára engedni a fantáziánkat: tetszőleges méretű és formájú szaggatókkal vagy a manapság egyre népszerűbb sütinyomdákkal szaggassuk ki a kekszeket. Helyezzük a nyers kekszeket sütőpapíros tepsire és 10-12 perc alatt előmelegített (légkeveréses) sütőben 180 fokon süssük meg őket. A megsült kekszeket helyezzük rácsra és hagyjuk kihűlni őket.

Ameddig sülnek, illetve hűlnek a kekszek, készítsük el a csokoládékat. Mindkét csoki fajtát törjük minél kisebb darabokra, ha nem pasztillát használunk. A csokikat olvaszthatjuk mikróban vagy vízgőz felett. Ha a mikrót választjuk, akkor nagyon óvatosan melegítsük meg: tegyük be őket 20-25 másodpercre a mikróba, majd vegyük ki, kevergessük meg és tegyük vissza. Egészen addig ismételjük ezt a folyamatot, ameddig folyóssá nem válik a csoki. A fehér csokit nagyon óvatosan olvasszuk meg, mert sokkal könnyebben odaég, mint a többi csoki.
Ha biztosra akarunk menni, akkor egy nagyobb lábasban forraljuk fel vizet, tegyünk rá egy hőálló tálat, tegyük bele az ét- és a fehér csokit (külön-külön) és a vízgőz felett szép lassan meg fognak olvadni. (A fehér csokit maximum 40 fokra lehet felmelegíteni, különben összecsomósodik és megsárgul, vagyis megég.) Mind a két megolvadt csokihoz hozzáadjuk az étolajat és alaposan elkeverjük, úgy, hogy ne legyenek a felületén olajcsíkok. A kész csokikat eldobható habzsákokba töltjük és minél vékonyabb lyukat vágunk rájuk. A kihűlt kekszeket tetszőlegesen díszítjük a két fél csokoládéval.

karácsonyi keksz

Kövessétek Ágit a Facebookon és az Instagramon is, illetve használjátok a #mutimiteszel taget a fotóitokhoz!

Képek és recept: Ágiii Kicsi Világa